Ознаке

A vi, Duhovi, što donosite zagonetne snove i priviđenja (krv, ubistva, masakre; ratnike na granama visokih topola i golubove grivaše, rajske vrtove…), livade, krila aviona slomljena, ribnjake pune lisnatih ribica, lepe mlade žene, i žene u poznim godinama – brkate (iako ne starije od pedeset i četiri leta), susret poklisara na granicama međa staroga imanja, staroga groblja, poseda zakorovljenog, uzbune oko i ispred garnizona, okršaj kraljeva i okršaj kraljica – hoćete li nam se opet javiti i reći jednostavnijim rečima patrijarhalnih proroka odgonetku snova užasnih?

Nisu to eksplozije iz kamenoloma, jer odjekuju iz daqine. Iz ravnice daleke i široke kao iščezlo more. Jer i mora iščezavaju, zelena , uzburkana i duboka. Nestaju naseqa čitava, grobqa lete u vazduh, isparavaju u visinu kao iščezla mora.

Doline su grobnice, praznina je grobnica. Ovde je grobnica, a ispod ove grobnice ima još osamdeset i kusur grobnica. Znaju arheolozi i paleontolozi o čemu govorim. Znaju proroci i oni što bdiju.

Bdenje već traje sto godina: 1899 – 1999.

Niko ne vidi da dolaze po mesečini: prorok Matija, koji je postao anđeo, kao i njegov stric Miloš: jer ležu rano, kao kokoške. Dolaze da objasne ono što su već jednom rekli o novom narodu što uskrsava kao zelena trava na našim livadama.

I naša ludost, žudnja da pobedimo čitav svet, iako je mudrije bilo poslušati mesečare (nepismene kremanske proroke) i pobediti sebe, jer se na izmaku milenijuma ta pobeda samo uzima u obzir.

Toliki gledaju u zvezde i niko ne vidi. Pustoš: ogromnu i sivu kao more. Ludilo; idolopoklonstvo; ono što je mnogima došlo glave. Pustoš seje ludak, što će završiti kao i svi bliski mu; prokletstvo i pustoš brizgaju sa neba kao jesenji pquskovi bez prestanka. Pustoš se ceri iz pukotina : geometrija paučine srebrna kazuje, kao i kolona mrava, da pust je i mrtav dom, i da su ukućani pali u neopisivu letargiju. Neki se ruše i obuzima ih drhtavica, u kojoj buncaju, iz koje ih može povratiti pisak gajdi i violina – ne zvuk sirena za vazdušnu uzbunu, i vi, Duhovi!…