Ознаке

,

Време и алтернативна историја. Подстицајна грађа

Госпођа Силвија Монрос Стојаковић штампала је пре скоро дванаест година једну врсну књижицу о чувеном шпанском мислиоцу Хосе Ортеги и направила врло занимљиве паралеле. Та књига је некако незапажено прошла у јавности; било би добро да јој се враћају сви: и српски националисти, и анационалисти. И поборници алтернативне историје, и заговорници некакве филозофије простора и борбе са ветрењачама…. Потражите ову књигу у библиотекама; фотокопирајте је и шаљите је и својим пријатељима и непријатељима… Зашто?Па, кашће вам се само кад прочитате књигу ОРТЕГИНА КЛЕПСИДРА

Симболична слике Србије - запостављености изнутра (јул 2013)

Симболична слике Србије – запостављености изнутра (јул 2013)

Грађа: Прилози из магазина, и са YouTube

VREME / Silvija Monros Stojaković

Pošto je u potrazi za dragocenim začinima Veliki Admiral Kolumbo 1492. godine doplovio do kopna za koje je verovao da je Indija – a za koje se potom pretpostavilo da, iako nije indijski potkontinent, u sebi krije basnoslovna bogatstva – i pošto je te godine u samoj Španiji okončano ponovno osvajanje španskih zemalja, pobedom nad Mavarima i njihovim proterivanjem zajedno s Jevrejima, španski vladari su mogli da budu zadovoljni. Svojim brakom Izabela iz Kastilje i Ferdinand iz Aragona ujedinili su i zemlju.

Španija je medjutim bila icrpljena. Kao što je bila icrpljena na kraju svoje imperijalne putanje, tako je bila iscrpljena i na njenom samom početku. Kad je Španija otkrila svoje nove vidike, španski vojnik više nije imao posla a seljak, koji je u medjuvremenu prešao u vojnike, više nije imao zemlju. Zemlja je bila ujedinjena, ali iznutra zapostavljena. Kao što su već mnogi rekli, da Amerika nije tada otkrivena, morala bi da bude izmišljena. Ranije pominjani argentinski sociolog Esekijel Martines Estrada objašnjava da je, plovidbom preko okeana, Španac zapravo zaplovio niz vreme, ne bi li na drugom kraju busole iznova pronašao sebe osam vekova unazad, tamo gde je bio stao u svom Iičnom i društvenom razvoju pre plodotvornog prožimanja s kulturama drugih naroda Iberijskog poluostrva, pre svega Mavara i Jevreja. Španac je morao da bude prvi u nesagledivoj pustolovini otkrivanja novog kontinenta, kako bi zapravo nadoknadio neiskorišćene vekove istinske mogućnosti napretka   .

U spisu čiji naslov u prevodu glasi Jedno tumačenje svetske istorije Ortega se osvrnuo na postavkc drugili istoričara, pa tako i na stavove Arnolda Tojnbija. Ovaj nezaobilazni engleski istoričar, naime, u svom opsežnom delu o civilizacijama govori o „ubrzanju“, o različitom ubrzanju. Prema Tojnbiju, razlika niedju civilizacijama nije u tome što bi neke bile pasivne ili statične, a druge u pokretu ili pokretljive; razlika je u različitom stepenu ubrzanja   . Ortega se nije uvek slagao sa Tojnbijevim stavovima; pokatkad se s njima potpuno razilazio.

Vreme je možda da se načas vratimo Orteginoj prvoj knjizi. Govoreći o umetnosti, Ortega u njoj govori o tome kako samo umet-nost nadilazi vreme:

„Umetnik mora da prekorači svoje vreme. Genijalno delo, nastalo iz odredjenih okolnosti, odlikuje se time ih poništava i prevazilazi“ (87)

________

84. E.M. Estrada: La radiografia de la pampa,; Buenos Aires, 1985 (jedanaesto izdanje)
85. J.O.G.: Una inlerprtacion de la Historla UnlversalRevista  de Occidente en Alianza, Editorial; Madrid, 1958.
86. Prema francuskom književniku i nobelovcu Klodu Slmonu, razlika  izmedju bogatih i siromašnih nije toliko u dobrima, koliko u vremenu koje je i jednima i drugima potrebno da dodju do tih dobara.
87.J.O.G.:  Medtlacion del Quijote. Op. cit.; str. 132

__________  Izvor: Silvija Monros Stojaković: ORTEGINA KLEPSIDRA: Osvrt na stavove španskog mislioca Hosea Ortege iz ugla njihove prilagođene primene na savreemenu balkansku stvarnost. – Sentar za icučavanje Španije i Iberoamerike (CEEI) Instituta za medjunarodnu politiku i privredu, Beograd, 2001 (dvojezično, srpskošpansko izdanje), – 70 + 80 str. – 24 cm.

Алтернатива, цвеће, поуке, путокази (снимљено у с-и Србији, лето 2013)

Алтернатива, цвеће, поуке, путокази (снимљено у с-и Србији, лето 2013)

Објављено у 25.05.2013.

https://www.facebook.com/GoliZivot
Famozni „čovek bez lica“, Aleksandar Radović, koji je posle 5. oktobra oporezovao i ummalo likvidirao srpske tajkune, prvi put bez maske priča svoj uzbudljiv život, jer sada nastupa u ulozi pisca svetskog bestselera „Švajcarski gambit“
Koaturo knjige je čuceni šef francuske obaveštajne službe Iv Bone. To je još više podgrejalo priče ko je zapravo čovek bez lica i za koga radi: da li za Francuze, Ruse, ili našu vojnu bezbednost.
Konačno će otkriti da li ga je u Beograd doveo Koštunica da juri Đinđićeve lopove, ili Đinđić da obuzda Koštuničine omiljene biznismene i finansijere.
Radović ekskluzivno posle svega otkriva i kako je po nalogu franscuskog predsednika Širaka otišao kod Ratka Mladića, da oslobodi zarobljene francuske pilote i da li su Francuzi štitili Mladića sve dok nije uhapšen i isporučen Haškom tribunalu.
– Da pomognem u obnovi Srbije pozvao me je moj najbolji drug iz detinjstva Božidar Đelić — kaže Radović. — Ali, razišli smo se oko toga da li treba služiti Srbiji ili iskoristiti gužvu i poslužiti se malo za sebe.

Vodeti vise> http://youtu.be/pl3xuzl8kKo

Videlo 10. 798 posetilaca

*

Vojislav Milošević – Goli život

Објављено у 11.05.2013.

https://www.facebook.com/GoliZivot
Niko ne zna ko je on iako je bio šef protokola jugoslovenskog parlamenta, šef kabineta vuka Draškovića i direktor Centra za antiterorizam. U stalnom je kontaktu sa američkim, ruskim i engleskim tajnim službama, a domaće ga slušaju u stavu mirno i zato samo on zna šta će biti sa nama i kakve nas tek zavere protiv Srba čekaju.

Videti vise http://youtu.be/f_NGrfEDrCc

Видело 47.820 посетилаца

старе куће, с-и србија: прпадање као последица запостављености изнутра (лето 2013)

старе куће, с-и србија: пропадање као последица запостављености изнутра (лето 2013)

*

NESTO NOVO Dejan Lucic

Објављено у 25.07.2013.

Poznati knjizevnik Dejan Lucic kao gost tv emisije Nesto novo

Видети више: http://youtu.be/jJO-c5zfSw4

Овај филм је видело  1.597

*

Stav

Okupacija 

Nema nam mirovanja dok se ne oslobodimo unutrašnjih okupatora. Nema odmora dok traje – obmana! 

Branko Dragaš

SRBIJA – Srbija je okupirana iznutra. Prvi put u našoj istoriji. Okupirao nas je vlastiti politički ološ. Nalogodavci su izvan Srbije. Oni su izvršili lobotomiju političkog ološa i upravljaju njima. Teledirigovanim navođenjem slomili su ekonomsku kičmu Srbije i razorili društvo i državu. Ostvarili su svoju vekovnu težnju da se osvete Srbima i da ih kazne kao pobunjenički i remetilački narod na Balkanu. Uspeli su u tome što su vekovima sanjali.

Ranije nisu mogli jer naša politička elita, bez obzira koliko nesposobna, korumpirana i narcisoidna bila, nije bila izdajnička i znala je da je najveći greh izdaja nacionalnih i državnih interesa. Problem naše nacionalne elite poslednjih dva veka je taj da oni rade suprotno interesima sopstvenog naroda, ne zbog toga što oni to namerno hoće da rade, nego zato što ne razumeju istorijske tokove i donose nepromišljeno odluke, ulazak u prvo i drugo veliko klanje, raspad Jugoslavije, NATO bombardovanje i sulud pokušaj otpora vel ikim silama, žrtvujući svoj narod uvek zbog nečijih drugih interesa i izvlačeći najgora moguća rešenja za nas. Problem današnje kvazielite je taj što ona otvoreno radi za interese stranih država i stranih obaveštajnih službi. Tajne zabeleške Vikiliksa najbolji su dokaz te nacionalne izdaje. Ima jedna fantastična scena u tim zapisima, kada jedan od naših ministara, sletevši na aerodrom iz zvanične posete nekoj državi, mobilnim telefonom zove američkog ambasadora u nameri da odmah sa aerodroma dođe u ambasadu da podnese izveštaj sa puta, da bi mu američki ambasador rekao da nije ništa hitno, da ne žuri, neka se odmori i da sutra dođe u ambasadu. Strašno! To me podseća na one scene koje smo već videli kada veseli premijer Živković drži govor, a do njega nadmeno stoji, nadgledajući ga, američki ambasador Montgomeri, ili kada veliki vojskovođa Boris Tadić, kao komandant srpske armije, stoji i gleda kako se uništavaju protivavionski sistem strela 2M, preko 1.400 komada je tada uništeno, uz nadzor američkog ambasadora, zadriglog hrčka, koji je stajao u pozadini te sramne istorijske slike o našoj propasti i izdaji političkog ološa. Zamislite vojvodu Živojina Mišića da tako ponizno i skrušeno stoji pred ambasadorom neke velike sile i da bespogovorno izvršava njegova naređenja. Da li možete da zamislite tu scenu? Naravno da ne možete. Takva scena je nemoguća, jer je vojvoda Živojin Mišić bio istorijski lik u odnosu na ove današnje političke kreature za jednokratnu toalet upotrebu. Naša propast se najbolje vidi u tom rasponu od genijalnog vojvode Živojina Mišića do klovnova tranzicije Tadića i Šutanovca, uzimam njih kao ilustraciju naše tragedije, pa je potpuno razumljivo da se danas nalazimo u takvoj državnoj agoniji iz koje ne možemo da izađemo sa političkim ološem na vlasti i opoziciji.

Nastupi razgoropađenog Dačića i podlog Đilasa oko parade ponosa samo su predizborni propagandni trik, demagoško zamajavanje lakovernih građana, koji treba da nasednu na novu prevaru i da na izborima glasaju za iste političke diletante, koji će nastaviti da vode istu politiku uništavanja države i nacije. Gospodo drugovi, ne glasajte ni za vlast ni za opoziciju! Ako volite ovu državu i ako želite da nešto uradimo dobro za ovu državu i ovaj narod, najljubaznije vas molim da ne glasate za te iste političke skotove koji su nas okupirali iznutra i kojima su nalogodavci u Američkoj ambasadi. Moram da kažem i to, poznavajući dobro američku političku scenu, da najbolji studenti sa koledža odlaze da rade u velike kompanije ili na visoke državne položaje u admistraciju SAD, želeći da postanu predsednici, ministri ili državni sekretari, dok su ambasadori šestorazredni službenici, bez velikog talenta i bez nekog velikog izgleda da uspeju u svojoj političkoj karijeri. Ambasadori koji odlaze u druge velike države još imaju neki politički kapacitet, ali oni koje pošalju na Balkan dolaze po kazni i oni su jako skromnih političkih mogućnosti. Ako to znamo, onda možete da mislite kakvo je to poniženje za predsednika nezavisne i slobodne države, države koja je u krvi izborila svoju istorijsku samostalnost da odlučuje o svojoj sudbini, da mora da referiše šestorazrednom činovniku Imperije u rastrojstvu i da mirno stoji pred njim na prijemu. Ko može da pristane na to ponižavanje? Samo onaj koji je ucenjen i koga drže u šaci. To je izrežiran sistem kako se radi sa svim okupiranim zemljama. Nema više potrebe da se vode ratovi, osim ako se ne radi o onima koji su prevazišli sve dozvoljene granice koje su im postavljene i koji onda moraju da se kazne, kao što je to slučaj sa Gadafijem, sve ostale države dobijaju da njima upravljaju vlastiti politički ološ, koji sprovode politiku velikih upravljača sveta. Obaveštajne službe Imperije imaju podatke o svakom našem političaru i znaju šta su radili, znaju kakvi su to skotovi i mekušci, tako da mogu da ih u svakom trenutku ucene i da traže da urade ono što je u interesu velikih upravljača sveta. Znači, u njihovim fijokama se nalaze afere i dosije svakog političara, tako da se ta dokumenta izvlače na svetlo dana po potrebi.(………………..)

Извор: видети више: ТАБЛОИД лист против мафије: http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=243&cl=08

старе куће, исто то али мало друкчије, симболична слика. (Лето у Звижду, 2013)

старе куће, исто то али мало друкчије, симболична слика. (Лето у Звижду, 2013)

….

Stav 

IZDAJA

Branko Dragaš 

Srpski političari su bitange i barabe. Svi odreda. Moram biti ovako otvoren. Ne mogu da biram reči. Svi koji se bave danas u Srbiji politikom to rade iz ličnog interesa. Pošto su nesposobni da zarade novac na tržištu, pošto nikada ništa korisno nisu radili u životu, pošto su poltroni, ljigavci, dokonjaci, prevaranti, moralne protuve, secikese, šibicari i psihopataloški ludaci, onda su oni idealni za vrbovanje, ucenjivanje i svakojake pritiske od strane tajnih službi EU i Imperije u rastrojstvu. Idealni su jer su pohlepni i sujetni. Idealni su jer su ušli u politiku da zarade pare. Nikakvog ideala nemaju. Nikakvog moralnog kodeksa.

Već sam ovde pisao da kriminalci, sa kojima nikada ne sme da se radi nikakav biznis, imaju kodeks koga se pridržavaju. Kakav- takav, ali je kodeks koga poštuju.Političari ništa ne poštuju. Političari nemaju nikakav moralni okvir. Političari su skotovi i prodane duše.Napravili su takav politički sistem koji odgovara samo njima.

Stvorili su od našeg društvenog života smrdljivu baruštinu, kloaku, septičku jamu i tranzicionu, europsku kanalizacionu mrežu kroz koju tutnje političke protuve, njihove silikonske kurvetine, kafanske radodajke, sponzoruše sa splavova, porno dive, medijske drolje, voditeljke iz svih poza, tutnje mucavi i iskompleksirani tajkuni, palanački đilkoši i plejboj dripci, pljačkaši državnih kasa, kraljevi šećera, duvana, medija, puteva i plodnih oranica, tutnje žestoki momci od tolet papira, slinave plačipičke što drukaju u policiji sve i svakoga, jer ih je Služba stvorila i Služba ih i likvidira, tutnje japijevci nacisti koji se klanjaju bangsterima sa Vol Strita, zlikovcima iz Pentagona, kriminalcima iz Bele kuće, prostitutkama iz Holivuda i briselskim satrapima, tutnje nevladine preplaćene protuve, profi plaćenici otetim novcem kolonizatora, koji su rentirani da po istom scenariju uništavaju države i nacije, da razore nacionalni identitet i kulturu, te nakaze naše tranzicije koji su davno prodali sva svoja uverenja i principe,tutnje estradni profesori univerziteta, sluge svakog režima, plagijatori, ketmani, poltroni i intelektualni odrodi, koji nikada ništa nisu stvorili, nego samo presipaju iz šupljeg u prazno i to dobro naplaćuju, koji žive na državnim jaslama a bogate se na političkim tezgama, koji menjaju političke stranke kao prljave čarape, tutnje naši uvaženi kakademici, pozlaćeni popovi pedofili i pederi, uhvaćeni u zagrljaju podmetnutih klinaca Službe, tutnje praznoglavi politički analitičari, brbljivci, mrsomudi i nabiguznice što pelješe državne kase, klepetare novinari, uspešni ponavljači i javne prostitutke,koji gostuju u svojim emisijama a domaćini su u tuđim; tutnji kroz našu tranzicionu tragediju čitava ta bulumentaprdomaconja i luftguza, ljigavaca i beskičmenjaka, jajara i kleptomana, probisveta i švercera, čitava ta horda evropskih varvara, koji se klanjaju vavilonskom Briselu, toj kuli od karata koja se ruši, čitava ta banda lobotomiranih idiota, tutnje u pomamnom igrokazu i urliču iz sveg glasa da danas treba prihvatiti realnost, da moramo biti okrutno pragmatični, da je najvažnija naša svakodnevica, use, nase i podase, te kako će neki debil u Farmi ili Velikom bratu pokazati svoje nabreklo spolovilo ili neka belosvetska prakljača, obnažene, silikonske grudi, urlaju da je najvažnije da gledamo u budućnost i da zbog svega toga, naročito zbog budućnosti pokazivanja genitalija mladom naraštaju i gromoglasne grmljavine debelog creva, koje se uzdiže na pijedastal vrhovnog tranzicionog i reformskog estradnog uspeha, treba odmah, istog trenutka, ne časeći časa, da prihvatimo Sporazum o priznavanju nezavisne države Kosovo, kršeći sva ustavna načela, pogazimo sve zakone, treba da izdamo naših 250.000 braće i sestara.

Treba da ih ostavimo da žive u koncentracionom logoru, dok svi ne budu pobijeni ili iseljeni, dok im organe ne budu prodavali na svetskim pijacama, treba da sagnemo glave pred jednim sramnim i nepismenim dokumetom, da ponizno stojimo i čekamo usrani Datum našeg samoubilačkog vešanja, treba da padnemo u kniks poklonu pred novom političkom zvezdom i idolom ostrašćenih ambasadorki u penziji, svemoćnim uzurpatorom i medijskim tiraninom Acom Dramoserom, neiživljenim i ucenjenim klincem, koji je umislio da se briselske zastave paradno postrojavaju baš zbog njega, koji je padao u zagrljaje šeiku, verujući da šeika nije poslala Tajna služba Velikog Brata, nego da je došao zato što je Aca Dramoser evropski budista, koji je sahranio na granici Karlovac-Karlobag-Ogulin -Virovitica svoj ratnohušlaćki radikalni šovinizam i koji nas danas, izbezumljen od straha i sopstvenog ludila, ubeđuje da granica nije granica, da Kosovo nije priznato, da paraf na Sporazum ne znači izdaju i da će NATO snage braniti interes Srba, da neće biti genocida nad našim narodom i crkvom, da neće paliti divljaci predrenesansne srpske freske kopati oči našim ikonama i da će ih sigurno zaštititi od terorističkog zločinca Hašima Tačija.

NATO koji nas je bombardovao osiromašenim uranijumom. NATO je garant predaje Kosmeta. Gospodo drugovi, vi koji danas podržavate izdajničku vladu i koji ih pravdate da nisu drugo ništa mogli da učine, da nam treba Datum, jer ćemo ostati gladni i bez penzija, vi, gospod drugovi, koji glasate za njih ste gori od njih. (……)

Извор, видети више: ТАБЛОИД лист против мафије: http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=284&cl=07

*

Често добијамо оваква и слична писма: „Драги пријатељи, Да је ђаво дошао по своје у Србију, не треба више сумњати. (….)  Мора се нешто организовано радити ако желимо да се над нама све воде стопе….“  Људи имају право на то питање – шта да се ради, и на одговор на то питање. Без обзира где живели и чиме се бавили. Мени се допада Ортегина мисао да уметник мора да прекорачи своје време, на које нас је подсетила С.М. С. Нисмо то чули, или нисмо хтели да чујемо пре дванаест година. Али време је да се суочимо са многим стварима. Ништа више није као што је било некада, ни историја. Историју је заменио сурогат, вести (Ортегина мисао). Ако владање није добро, то је зато – (приземимо мало ствар, као Ортега) – то је због стражњица.Када ће започети нова историја, права историја, која је рат против смрти? Српски човек треба нешто стално да ради, али пре тога нека послуша мудрог Ортегу – прво што треба да уради, јесте да одлучи – шта ће радити!