Sava odnela i knjige

Ознаке

 

VODENA stihija u Obrenovcu nije poštedela ni tamošnju biblioteku „Vlada Aksentijević“, koja je dvostruko nastradala: oštećena je zgrada, a hiljade i hiljade knjiga plivaju po vodi ili im se izgubio svaki trag.

 

Prenoseći nam utiske sa jučerašnjeg obilaska biblioteke, v. d. direktora Ivana Janošević podseća da je ova kulturna institucija smeštena u centru grada, u zgradi koja je građena 1824. i koja je pod zaštitom države.

 

– Mogla sam da se uverim da je voda, koja se sada povukla, bila u visini jednog metra i uništila sve što je bilo u pozajmnom odeljenju, police, stolove i prema slobodnoj proceni, između 15.000 i 16.000 knjiga. Srećom, sprat je ostao suv, a to su nam dragoceni naučni i zavičajni fondovi.

 

Obrenovačka biblioteka imala je i najsavremeniju kompjutersku tehnologiju. Nažalost, voda je trajno oštetila sve računare i ostalu opremu.

 

Sagovornica nam kaže da je obišla i bibliotečki ogranak „Pavle B. Nikolić“, koji je potpuno uništen. Knjige plivaju na sve strane, mnoge su pod vodom i sve što se nalazilo u prostorijama je neupotrebljivo. U talasima je nestalo oko 20.000 knjiga.

 

– Oko pola metra vode ušlo je i u naš ogranak u naselju Rojkovac, dok je ogranak u sportsko-kulturnom centru ostao neoštećen jer je na spratu – kaže Ivana Janošević. – Mi smo jedina biblioteka u Srbiji koja je ovoliko nastradala. Posebno nas brinu oštećenja na zgradi, o čemu je obavešten Zavod za zaštitu spomenika kulture. Pošto je naš osnivač Grad Beograd, o stanju naše ustanove obavestili smo Sekretarijat za kulturu, a danas ću stupiti u kontakt i sa direktorkom Narodne biblioteke Srbije. Inače, svih nas 15 zaposlenih ne možemo da nađemo reči zahvalnosti za pomoć koju nam nude kolege bibliotekari iz raznih krajeva Srbije i iz Republike Srpske. Svi su spremni da izdvoje značajan broj primeraka knjiga i tako ublaže štetu koju smo doživeli. Sada samo čekamo kada ćemo moći da prionemo na posao.

Biblioteka „Vlada Aksentijević“, koja danas ima ukupno oko 93.000 knjiga, osnovana je 1945, ali se nadovezuje na tradiciju Radničke čitaonice koja je zaživela 1904. godine.

FOTOGRAFIJE ZA “NOVOSTI“

PRILIKOM jučerašnje posete Obrenovcu v. d. direktora Ivana Janošević fotografisala je oštećenu biblioteku i njene ogranke. Ove fotografije ekskluzivno je ustupila našem listu.

Sava odnela i knjige | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s